NA POČÁTKU VŠEHO JE VŽDY JEN NEFOREMNÉ TĚSTO...

8. října 2012 v 11:35




Na počátku všeho je vždy jen těsto, neforemná hmota, tušená jen myšlenka - v případě prvního obrázku surovina koláče pro herečku Meg Ryan, v ukázce druhé koule, která vypadá jako cosi přilétlého z Vesmíru, se jedná o zpracované těsto na pečení cukroví zvaného paradiktýnky.
Ale ještě nějaký čas uplyne, nežli co má vzniknout bude o trochu zřetelnější povykrajované ležet uložené na pekáčích, pak se musí péci, zdobit, nesmíte se však zlobit, že můj vstup o stvoření vašeho příštího světa ukončím dříve, než andělé zatroubí, a jednoduše tím, že zastrčím oba pekáče ... do trouby.


> Od: "paradikta" <paradiktynka@centrum.cz>
> Datum: 08.10.2012 08:39
> Předmět: Hlášení do Jazykového ústavu ČAV.
>
V posledních dnech si všímám, že na internetu se stále více a častěji objevuje slovo paradiktýnka. Myslela jsem si, že jsem ho sama vymyslela tím, že se mi onehdy jednou v noci zdálo, jako kdyby se týkalo jenom pouze mě. Tak jsem si ho zvolila za přezdívku, a myslela jsem si, asi bláhově, jak aspoň v čemsi budu jediná. Teda pardon: jedinečná.
Jak to tedy s tím slovem paradiktýnka vlastně je, odkud pochází, a jak vzniklo, nebo z čeho je odvozeno???
Odpovíte mi, prosím, z Ústavu pro jazyk český na moje otázky nazpátek?
Děkuji.
Meg Modlová

Zatím jsem vygooglovala paradiktýnkový recept pouze jediný, na slovenské stránce Varecha.sk - a nebo vlastně už dva, ve druhém případě však jenom cosi jako pouhý doklad existence, poněvadž na písmákovském odkazu http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=415741 se nachází básnička o paradiktýnce, ač mě tentokrát nenasměruje přímo do kuchyně, pominout ji přesto nemíním:

[27.09.2012, 13:23]
Na svatého Paradiktýna
slunce mrká do komína.

V cukroví zvaném
paradiktýnky černý
bez voní z síňky.


> Datum: 01.10.2012 09:29
> Předmět: RE: Dobré ráno, dobrý den ve Strážnici, kam si dovoluji prosbu:
>
Vážený pane Tomane,
k Vašemu dotazu mohu sdělit, že známejméno Paradiktýn - v souvislosti s pranostikou "Nasvatého Paradiktýna slunce mrká do komína". Pod označením paradiktýnkapak máme zaznamenán druh pečiva, cukroví.
Pokud by Vám šlo o výklad významu pojmu,doporučuji obrátit se na Ústav pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/
S pozdravem a přáním pěkného dne
Mgr. Jarmila Teturová
Vedoucí Centra lidových tradic
Národní ústav lidové kultury
Strážnice


Paradiktýnky - skvelá chuť, ktorá podnecuje fantáziu

07.10.2012 15:40
Vianoce sú síce ešte ďaleko, ale keďže je o recept na paradiktýnky veľký záujem, dávam ho sem v predstihu.
Nie všetko, čo bolo pôvodne súčasťou tohto receptu sa mi podarilo zohnať, a tak som dnešný postup prispôsobila mojim terajším možnostiam. Každopádne na skutočne správne ingrediencie v texte upozorňujem.
Na upečenie približne 60. kúskov paradiktýnok potrebujeme:

Cesto:
200g masla (nikdy nepoužívam margaríny a iné náhražky masla)
250g hladkej múky
50g kakaa
80g práškového cukru
2 vaječné žĺtky
1 mokka lyžička citrónovej kôry

Plnka:
20g Zlatého klasu
1dcl sladkej smotany na šľahanie
1dcl šťavy z bazy čiernej (mne sa podarilo kúpiť celkom dobrú jablkovo-bazovú šťavu, na budúci rok si isto urobím z kvetov bazy svoju vlastnú, domácu šťavu)
50g masla
2 lyžice bazového likéru (ja som ako náhradu použila rum)
1 lyžica trstinového cukru

Postup:
Všetky ingrediencie na cesto poriadne prepojíme. Ja cesto hnetiem rukou dovtedy, kým nie je celom vláčne, nerozsýpa sa a nedrolí. Cesto zabalené do fólie nechám min. 24 hodín v chladničke odstáť.
Po častiach ho vaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho šesťuholníky. Do poloviny z nich urobíme v strede otvor (napríklad náprstkom). Kladieme opatrne na plech (cesto je v každej fáze veľmi krehké) a pečieme v trúbe vyhriatej na asi 150°C cca 20 minút.
Po upečení necháme vychladnúť.
Medzi tým si pripravme plnku. Zlatý klas uvaríme v 1dcl sladkej smotany na šľahanie zmiešanej s 1dcl bazovej šťavy na hustý puding. Kým chladne, vymiešame maslo s trstinovým cukrom a bazovým likérom do penista. Zmiešame s vychladnutým pudingom, natierame paradiktýnky, ktoré následne zlepujeme.
Ja ešte paradiktýnky obaľujem v zmesi kakaa a práškového cukru (výrazne v nej prevažuje kakao).

Všetkým prajem dobrú chuť!
A budem rada, ak tento náš rodinný recept vyskúšate a napíšete, ako sa paradiktýnky "udomácnili" u vás.

KOMENTÁRE

No je to bomba!!!
Až na to kakao a rum! Prababičky asi dávaly čokoládu. Nebo asi cosi nahnědo opražily, když byly chudobné. Ale na fotkách to vypadá skvěle, dobrou chuť! Před černým bezem, tedy paradiktýnem, klekejte!
publikované: 07.10.2012 16:46 | autor: Hledim (e-mail, web, neautorizovaný)

Rum
je iba náhrada za bazový likér, ktorý možno niekde nabudúce zoženiem. Ale chutí to i tak skvelo. A moja česká babička kakao v receptoch používala.
Čiernej bazy mám plnú záhradu. Kedysi som si robievala aj šťavu aj likér. Len ubudlo času. Ale kvôli tomuto starému receptu sa k tomu možno v budúcej sezóne vrátim.
publikované: 07.10.2012 16:51 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)

Mně se v tom receptu jako zcela nečistý zdá ten rum i čokoláda: na Slovácku, kam bych podle zvuku s podobností na rozmarýn ono slovo paradigtýn označující keř či strom umístila, se kakaovník na polích nepěstuje, rum rovněž nestáčí. Zatímco pálenky se zde odpradávna na podzim pálívají z každého druhu místního ovoce, jakož všechna ovoce se zde suší, zavařují, míchá se z nich marmeláda, sušené se pak máčívalo na medecíny v lihu, kupovaného buď u žida, a nebo dráž, ano, u křesťana ve kterémsi z místních konzumů.
A takové pravé medicíny tenkrát opravdu do všech stran těmi pravými vůněmi vonívaly!!!

Dávno zapomněls...

Před kopřivú smekni, před paradigtýnem však s hlavú holú dycky všude klekni, platívalo zde vděčně mezi místními odedávna.

[07.10.2012, 17:57]
V jsoucnu se těš z vin
rusalek duší bezů,
vil paradiktýn...


Na počátku všeho bývává pouze beztvaré těsto, které postupně nabývá zajímavých tvarů nebo nečekatelných vizuálních souvislostí, jako v tomto případě ono cosi vypadá jako dokument detailu lidové malby - a přitom současně cosi jako nástěnná malba ve stylu informelu.
A přitom je to pouze jen slovo zatím pouze ve stavu zrodu - těsto na koláč, tedy na cukrátka, rozválené na umělohmotné desce kuchyňského stolu.
Všechno je v tomto světě bezových vil paradiktýn jiné, ihned jiné, nežli si před pouhou chvílí jistojistě stanovíš...




 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama