INTERMEZZO – JAK SE VLASTNĚ SERVÍRUJE MELOUN

20. ledna 2017 v 15:42



Jak se vlastně správně servíruje meloun?
Servíruje muž dámě ovocný desert?
V čem a jak připravený, tedy naporcovaný, se vlastně podle etikety meloun podává?


Tak tyhle otázky mě napadly při pohledu na detail fotografie defilé naskládané obžerné spousty zákusků a ovoce.
Poněvadž mou zásadou je, že pokud je někde něčeho moc, čehosi se tam nedostává.

Použitá kuželovitá skleněná dóza, anebo spíše miska, mi čímsi připomíná koryto, jak jsou v ní nakrájené kousky vrchovatě naházeny vstříc mé pochybnosti, že i přes hromadu se tady čehosi nedostává. Ba dokonce nadbývá, když na tuhle sumu jsou strávníci vlastně jenom dva.

Kdybych držel jakousi dietu, a měl věčně hlad zhltnout kde co, tento způsob podávání by mi nevadil, naládoval bych do sebe celou mísu, vypil zbytek na dně, a ještě se kolem rozhlížel.

Existuje zřejmě kdesi na tohle téma instruktážní video, v němž bych se dozvěděl, že nejdřív se meloun rozpůlí, pak se zelená kůra odřeže, obnažená červenící se půlka se položí na plochu krájecího prkýnka, pravidelně nařeže na úhledné kousky, a pak se překlopí do kulaté misky. Opatrně, vcelku, aby to nevypadalo jako v prasečáku.



Byť seškrábneš nožem do misky ve formě salátu, a nikoli tedy desertu, velmi pohledný výsledek, takový i jiný, lze obdobně úhledně získat i v podmínkách běžné panelákové kuchyně nebo zcela tuctové uliční restaurace.


Přičemž desert, a nadto hotelový, by mohl například vypadat takto:


Samozřejmě čehosi takového lze dosáhnout i v běžných kuchyňských podmínkách, za použití třeba miskovitých kopečkovacích kleští na zmrzlinu.



Shrnuto:
Z takovéto obrazově nedomyšleně odbyté nabídky doličné původní fotografie je jasné, že i jiný repertoár tamní kuchyně je v kvalitě asi takový, že případný poměrů znalý host by si měl s sebou z důvodu preventivních přinést nejméně alespoň tubu pastilek proti pálení žáhy, zatímco já bych tam nevešel ani na guláš.

Vychloubající se nuzota, nadbytkem se honosící přežranost - a to dokonce všechno v časech jejich reklamované opulentnosti, kdy mnohá zdejší matka samoživitelka nemá pro své děti ani na zapraženou školní polívku.



.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama